vrijdag 1 juni 2012

Zeker 15 doden bij aanslag op NAVO-basis Afghanistan

Bij een zelfmoordaanslag op een basis van de International Security Assistance Force (ISAF) van de NAVO in Afghanistan zijn vrijdag zeker 15 doden gevallen.

In de loop van de dag maakte de NAVO bekend dat de dodelijke slachtoffers 14 opstandelingen en een Afghaanse burger zijn.

Media maakten ook melding van een verklaring waarin de NAVO zegt dat er 5 opstandelingen zijn gedood. Onder buitenlandse troepen vielen geen slachtoffers.

Psjhwok bericht: "A statement issued from the NATO-led International Security Assistance Force (ISAF) media office in Bagram said five attackers were killed in the incident and foreign troops suffered no casualties."

- In de informatie die in de loop van de dag door verschillende bronnen werd gemeld zitten veel tegenstrijdigheden. -

Het persbureau AFP meldde eerder op de dag dat er 7 doden waren gevallen onder Afghanen die op de basis werken.

De aanslag was gericht tegen Camp Salerno in de provincie Khost in het oosten van Afghanistan. Er vielen ook 13 gewonden.

De BBC meldde dat het bij de 7 dodelijke slachtoffers om Afghaanse burgers gaat.

De anonieme bron, een functionaris van de provincie Khost, vertelde aan AFP dat de doden Afghaanse bouwvakkers zijn.

De zelfmoordaanvaller reed met een vrachtwagen met explosieven in op een bewakingspost bij de basis.

Eerdere berichten maakten melding van 6 gewonden onder Afghaanse burgers.

De NAVO kon nog niets zeggen over slachtoffers, maar berichtte later op de dag dat de aanslag aan 14 Afghaanse werknemers het leven kostte.

Het perbureau Reuters meldt rond het middaguur dat volgens een bron bij de politie er een vuurgevecht woedde bij de basis en dat plaatselijke veiligheidstroepen niet in staat waren het gebied dicht te naderen.

"A police source said a gunbattle was raging near the base and local security forces were not able to get close to the area."

Een woordvoerder van de Taliban heeft de aanslag opgeëist.

Taliban-woordvoerder Zabiullah Mujahid vertelde aan het persagentschap Afghan Islamic Press, dat in Pakistan is gehuisvest, dat na de bomaanslag een groep Taliban, met lichte en zware wapens en bomvesten aan, een aanval uitvoerden op de basis, aldus de BBC.

Camp Salerno is een grote Amerikaanse Forward Operating Base (FOB) aan de rand van de stad Khost. De basis is de afgelopen jaren regelmatig aangevallen met raketten en mortieren.

Bij de basis is een groot vliegveld dat nog door de Sovjet-Unie werd gebouwd.

De provincie Khost, aan de grens met Pakistan, staat bekend als een gewelddadig gebied in Afghanistan.

Afghaanse soldaten gewond in Kapisa
In de provincie Kapisa, in het noordoosten van Afghanistan, zijn vrijdag zeker drie Afghaanse militairen gewond geraakt bij de explosie van een bermbom.

Het persagentschap Khaam meldt dat Asadullah Hamidi, de woordvoerder veiligheid van de provincie, zei dat het incident vrijdagochtend plaatsvond in het gebied Ghazi Khel.